Moda na zdrowe odżywianie wykreowała nowe trendy żywieniowe. Jednym z nich jest spożywanie produktów, które jeszcze do niedawna nie wydawały się jadalne. Przypisuje się im niezwykłe właściwości oraz określa mianem superfoods. Spirulina zalicza się do tej grupy i cieszy się ogromnym zainteresowaniem osób prowadzących zdrowy styl życia. Czy słusznie? I jak należy ją stosować? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Czym jest spirulina? Wyjaśniamy!
Spirulina ma charakterystyczny rybi zapach, który raczej nie zachęca do jej spożywania. Jednocześnie nie brakuje chętnych na to, żeby regularnie ją przyjmować. A wszystko za sprawą internetowych doniesień o jej prozdrowotnych właściwościach. Co to za preparat? Jest to rodzaj algi morskiej (Spirulina Platensis) o niebiesko-zielonej barwie i niewielkim rozmiarze (ok. 500 mikrometrów) oraz charakterystycznym, spiralnym kształcie. Należy ona do plechowców, które odżywiają się przez fotosyntezę (umożliwia to wysoka zawartość chlorofilu) i nie mają wykształconych tkanek.
Naturalnie spirulina rośnie w ciepłych wodach Afryki, Ameryki Środkowej i Południowej. Wiadomo, że była znana i wykorzystywana przez cywilizację Azteków oraz część plemion afrykańskich. W Europie pojawiła się w latach 70. XX wieku. Obecnie jest uprawiana przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Tajlandii i Chinach. Szczególnie ceniona jest zaś spirulina hawajska: region ten ma jedne z najlepszych warunków środowiskowych do uprawy tej algi.
Jakie składniki odżywcze zawiera spirulina?
Jeszcze do niedawna słabo znana alga jest obecnie powszechnie stosowana jako dodatek do żywności. Na bazie sproszkowanej spiruliny przygotowuje się koktajle, a nawet... makaron. Spirulina w aptece jest zaś zazwyczaj dostępna jako suplement w formie kapsułek i tabletek. Z czego wynika jej popularność? Sekret tkwi w wysokiej zawartości składników odżywczych, a dokładniej:
- białka: zawiera go cztery razy więcej niż ważące tyle samo mięso,
- aminokwasów: w tym ośmiu, których nie produkuje ludzki organizm,
- kwasu foliowego: uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek,
- kwasu gamma-linolinowego GL: obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi,
- kwasu linolowego: wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe,
- bioflawonoidów: wspomagają układ odpornościowy,
- minerałów: m.in. cynku, selenu, manganu i żelaza,
- witamin: A, B1, B2, B12, C, D, E i K.
Co ciekawe, spirulina zawiera większe ilości witamin A i B1 niż warzywa oraz dostarcza 20 razy więcej witaminy B12 niż mięso.
Jakie właściwości prozdrowotne ma spirulina?
Dobra sława spiruliny wynika z jej bogatego składu i właściwości. Jest stosowana przede wszystkim przez sportowców, osoby prowadzące aktywny tryb życia oraz usiłujące zrzucić nadmiarowe kilogramy. Jaki wpływ na zdrowie może mieć ta alga? Badania wskazują, że:
- obniża ciśnienie, a nawet może odwrócić dysfunkcje śródnabłonka w zespole metabolicznym (dzięki zawartości m.in. fikocyjaniny),
- detoksykuje organizm i wspomaga usuwanie metali ciężkich (może obniżyć poziom arsenu nawet o 47 proc.),
- przyspiesza utratę wagi (fenyloalanina zmniejsza apetyt, a błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczu),
- pomaga zapobiegać miażdżycy (zwiększa przepustowość naczyń i redukuje błonę wytworzoną przez cholesterol wewnątrz aorty).
Jak należy dawkować spirulinę?
Podobnie jak w przypadku wszelkich innych produktów o działaniu prozdrowotnym, należy pamiętać o właściwym dawkowaniu tej algi. Spirulina z apteki w postaci kapsułek lub tabletek wymaga stosowania się do zaleceń producenta (każdy produkt może zawierać inne stężenie substancji czynnej). Najpopularniejsze formy algi, z jakimi można się spotkać to:
- wysuszona spirulina w proszku,
- kapsułki,
- płynny wyciąg w ampułkach.
Zgodnie z badaniami, efekt kliniczny spożywania spiruliny jest największy, jeśli spożywa się jej ok. 1-2 g na dobę. W przypadku proszku jest to zazwyczaj od pół do jednej łyżeczki dziennie. Tabletki są z kolei przyjmowane nawet trzy razy dziennie (w trakcie posiłków).

Kto nie powinien przyjmować spiruliny?
Przeprowadzone do tej pory badania kliniczne nie wykazały żadnych skutków ubocznych przyjmowania spiruliny. Nie oznacza to jednak, że nie istnieją żadne przeciwwskazania do jej suplementacji. Spożywanie tej algi nie jest wskazane w przypadku:
- przyjmujących leki immunosupresyjne i zwiększające krzepliwość krwi,
- zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi (może nadmiernie stymulować układ odpornościowy),
- cierpiących na fenyloketonurię (wysoka zawartość białka),
- kobiet w ciąży lub w trakcie laktacji i małych dzieci: przyjmowanie jest dozwolone wyłącznie po konsultacji z lekarzem.
Lepiej zachować ostrożność także podczas pierwszego zetknięcia ze spiruliną: może wywołać reakcję alergiczną. Co ciekawe, zaobserwowano, że ma to miejsce wyłącznie po spożyciu większej ilości niż 1 gram.
Spirulina i chlorella – to samo czy jednak nie?
Spirulina często jest mylona z chlorellą, innym superfoods, które również wywodzi się z morza. Czy są tym samym? Nie i co ważne, pod względem biologicznym bardzo się między sobą różnią. Pierwsza z nich to spiralny organizm wielokomórkowy, z kolei chlorella jest okrągłym jednokomórkowcem. Mają też inny skład: spirulina jest bogata w białko i antyoksydanty, a chlorellę cechuje największa zawartość chlorofilu w przyrodzie.
Pod względem działania, chlorella jest uważana za pomocną w leczeniu astmy oraz cukrzycy i regulacji cyklu menstruacyjnego. Działa też odtruwająco. Podobnie jak spirulina, jest ona dostępna w aptekach. Najpopularniejszym wyborem jest chlorella w kapsułkach lub w proszku.
Podchodź rozważnie do suplementacji
Algi są bardzo cenione przez osoby prowadzące zdrowy styl życia. Jeżeli zamierzasz włączyć je do swojego jadłospisu, pamiętaj jednak, że najważniejsza jest zbilansowana dieta. Nie istnieje żaden magiczny środek, który gwarantuje zdrowie i szczupłą sylwetkę. Suplementacja jest zatem wsparciem, nie zaś gotowym rozwiązaniem. Spirulina może przynieść korzyści dla zdrowia, tylko jeśli jest stosowana rozsądnie oraz stanowi dodatkowy składnik odpowiednio opracowanej diety. Nie wiesz, która forma spiruliny będzie dla Ciebie najlepsza? Zapytaj o to farmaceutę: Apteka pod Gwiazdą jest dostępna w wielu dogodnych lokalizacjach, m.in. w Białobrzegach, Budach Łańcuckich, Leżajsku i Stalowej Woli.