By wspom贸c trawienie w przypadku niewydolno艣ci trzustki, zwykle wykorzystuje si臋 preparaty zawieraj膮ce mieszanin臋 enzym贸w trzustkowych o aktywno艣ci lipazy, amylazy oraz proteazy. Zwi膮zki zamkni臋te w kapsu艂kach i tabletkach doustnych umo偶liwiaj膮 prawid艂owe trawienie t艂uszcz贸w, w臋glowodan贸w i bia艂ek, r贸wnomiernie mieszaj膮c si臋 z tre艣ci膮 pokarmow膮 oraz wspomagaj膮c utrzymanie w艂a艣ciwych funkcji metabolicznych. Do lek贸w bogatych w tego typu substancje nale偶膮 m.in. Lipancrea, Pangrol oraz Neo-Pancreatinum Forte.
W sytuacji, kiedy trzustka nie produkuje wystarczaj膮cej ilo艣ci enzym贸w trawi膮cych pokarm, mo偶na zastosowa膰 r贸wnie偶 艣rodki z naturalnymi wyci膮gami ro艣linnymi pozyskanymi z korzenia mniszka lekarskiego, k艂膮cza tataraku zwyczajnego, li艣ci mi臋ty pieprzowej oraz szyszek chmielu zwyczajnego. Suplementy z ekstraktami z zi贸艂 mog膮 by膰 przyjmowane m.in. przez osoby z przewlek艂ym zapaleniem trzustki, przyspieszonym pasa偶em jelitowym, zw臋偶eniem przewodu trzustkowego oraz po przebytej operacji 偶o艂膮dka lub jelit.