W zdrowej, zbilansowanej diecie nie powinno brakowa膰 witamin, kt贸rych obecno艣膰 jest niezb臋dna do prawid艂owego przebiegu wielu proces贸w biochemicznych. Ich najlepszym 藕r贸d艂em s膮 艣wie偶e owoce, warzywa, mi臋so oraz ryby. W przypadku niewystarczaj膮cej poda偶y tych zwi膮zk贸w w jad艂ospisie mo偶na si臋gn膮膰 po suplementy z apteki. Preparaty w postaci kapsu艂ek, tabletek musuj膮cych, kropel oraz proszk贸w do sporz膮dzania roztwor贸w do picia mog膮 pom贸c w zapobieganiu niedoborom spowodowanym zaburzeniami trawienia, niew艂a艣ciwym od偶ywianiem czy chorobami przewlek艂ymi.
Do najwa偶niejszych witamin nale偶y m.in. kwas askorbinowy, tiamina, niacyna, ryboflawina, biotyna, kwas pantotenowy. Wi臋kszo艣膰 z nich rozpuszcza si臋 w wodzie, a ich nadmiar nie jest kumulowany w organizmie, dlatego tak wa偶ne jest regularne dostarczanie tych substancji wraz z po偶ywieniem. Odr臋bn膮 grup臋 stanowi膮 zwi膮zki rozpuszczalne w t艂uszczach, do kt贸rych nale偶y cholekalcyferol, tokoferol, retinol oraz filochinon. Ich dost臋pno艣膰 zale偶y od prawid艂owego przyswajania lipid贸w.