Opis
Olej lniany zawiera znaczn膮 ilo艣膰 t艂uszcz贸w nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwas贸w t艂uszczowych, takich jak kwasy omega-3 i omega-6. Zast臋powanie t艂uszcz贸w nasyconych t艂uszczami nienasyconymi mo偶e pom贸c w utrzymaniu prawid艂owego poziomu cholesterolu we krwi, poniewa偶 jedno- i wielonienasycone kwasy t艂uszczowe s膮 uznawane za t艂uszcze nienasycone. Olej lniany jest r贸wnie偶 odpowiedni dla dzieci.
Sk艂adniki
Olej lniany t艂oczony na zimno jest bogatym 藕r贸d艂em t艂uszcz贸w nienasyconych, w tym cennych kwas贸w omega-3 i omega-6. Spo偶ywanie t艂uszcz贸w nienasyconych mo偶e pom贸c w utrzymaniu prawid艂owego poziomu cholesterolu we krwi i korzystnie wp艂yn膮膰 na uk艂ad kr膮偶enia. W 100 ml oleju lnianego znajduje si臋 92 g t艂uszczu, w tym 66 g kwas贸w t艂uszczowych wielonienasyconych, 16 g kwas贸w t艂uszczowych jednonienasyconych oraz 2,6 g kwasu alfa-linolenowego (omega-3) i 63 g kwasu linolowego (omega-6). Olej lniany t艂oczony na zimno nie zawiera w臋glowodan贸w, b艂onnika, bia艂ka ani soli.
Stosowanie
Olej powinien by膰 stosowany wy艂膮cznie na zimno. Nie nalezy podgrzewa膰, ani sma偶y膰 na nim potraw.
Zastosowanie
Dodatek do sa艂atek, sur贸wek, dip贸w, sos贸w, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno.
Przechowywanie
Warto pami臋ta膰, 偶e olej lniany powinien by膰 przechowywany w spos贸b niedost臋pny dla 艣wiat艂a i w temperaturze nieprzekraczaj膮cej 20 stopni Celsjusza, poniewa偶 艂atwo ulega utlenianiu i mo偶e sta膰 si臋 niezdrowy dla naszego organizmu.
Wa偶ne wskaz贸wki
Partie oleju lnianego mog膮 si臋 r贸偶ni膰 od siebie smakiem, zapachem i kolorem (dopuszczalny jest np. posmak zio艂owy, goryczkowy, itp.), co nie wp艂ywa na jako艣膰 oleju. Mo偶e wytr膮ci膰 si臋 naturalny osad.