OpisOleofarm LenVitol Len mielony to produkt spożywczy w postaci mielonych nasion lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.). Jest przeznaczony do urozmaicania codziennej diety i może być spożywany na różne sposoby, na przykład po zalaniu gorącą wodą lub jako dodatek do potraw takich jak zupy, pieczywo, sosy czy sałatki.
Warto zauważyć, że nasiona lnu są naturalnie bezglutenowe, co oznacza, że nie zawierają glutenu. Są bogate w białko, błonnik oraz tłuszcze nienasycone. Siemię lniane wyróżnia się także niską zawartością sodu oraz małą ilością kwasów tłuszczowych nasyconych, co czyni je składnikiem dietetycznym i zdrowym dodatkiem do posiłków.
Dawkowanie- 1 łyżeczkę lnu mielonego Len Vitol zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Odczekać kilka minut, często mieszając do uzyskania kleiku.
- Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów lub miodu.
- Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów oraz płatków śniadaniowych.
SkładnikiMielone nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.) uzyskane w procesie odtłuszczania.
100 g produktu zawiera:
- wartość energetyczna 1408 kJ/388 kcal,
- tłuszcz 10 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,7 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,2 g; węglowodany 11 g, w tym cukry 2 g; błonnik 30 g, białko 35 g, sól 0,17 g.
Zastosowanie- Środek spożywczy dla urozmaicenia codziennej diety.
- Dodatek do zup, sosów, sałatek, pieczywa, płatków śniadaniowych.
Ważne wskazówkiPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.